Stichting Kinderhuis Bodzewo

Stichting
Kinderhuis
Bodzewo

p/a van Hogendorpweg 119
4204 XP Gorinchem

www.kinderhuisbodzewo.nl
info@kinderhuisbodzewo.nl

KvK: 24319853
Rekeningnummer:
NL22  INGB 0008 7658 05

Stichting Kinderhuis Bodzewo
is ruim 20 jaar geleden opgericht om het mogelijk te maken goederen naar Polen te transporteren.

ANBI
De Belastingdienst heeft Stichting Kinderhuis Bodzewo officieel aangemerkt als een 'Algemeen Nut Beogende Instelling'. Daardoor hoeft de stichting geen successierecht of schenkingsrecht te betalen over erfenissen en schenkingen.
Ook mag elke donateur giften aan de stichting aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting

 

Bekijk hier het financieel overzicht van 2016.

 

Like en volg Stichting Kinderhuis Bodzewo ook op Facebook!

Sinterklaas rit 1/2

18-12-2015

Prachtig. Wat weer een mooie reis met zoveel heerlijke ontmoetingen met de kinderen, de medewerkers van de diverse instellingen. Gistern liep de reis voorspoedig. Met de bus van Martin, met daarachter de grote volgeladen veetrailer vanJan Jaap en Bonny noopte ons om ons toch te beperken tot een max van 95 km per uur. Met hier en daar een korte stop om te tanken deden we er iets minder dan 12 uren over om Bodzewo te bereiken. Om 17 uur was het hier al weer donker. Op de heenreis was alleen de controle van de Duitse politie 20 km voor de grens  even spannend. De papieren van de aanhanger hadden we even niet aan gedacht. Het feit dat we voor een kinderhuis ( de folder van de stichting) onderweg waren liet ze onberoerd....zeiden ze.... na een grondige inspectie door de ramen en deuren, mochten we doorrijden. Alles zat aan de nok toe vol dus een overbelading was niet ondenkbaar dus wat waren we blij dat we de weegbrug niet ophoefden.....

Na arriveren vielen we direct in de kerkdienst die in de hal van het kinderhuis was. De kinden zagen ons natuurlijk wel maar moesten natuurlijk rustig blijven zitten. Direct na het einde van de dienst werden we verwelkomt met warme omhelzingen. Er was inmiddels wat veranderd. Een priester die geen geld hoeft komt hier nu zondags voor de dienst. De onkosten worden betaald door een vrijwilliger, iemand die warme banden heeft met het kinderhuis.

Bij de koffie spraken we nog met de Priester. Hij had vernomen dat de reactie van een priester op de vraag die dominee Sara destijds had gesteld over de wijze van hulp die men hier wenste niet naar tevredenheid was beantwoord. Ze waren bang dat dit ons beeld op de poolse kerk negatief zou beinvloeden. De priester vertelde dat de aanpak van armoede en werkwijze rondom hulp per regio nogals verschilt. Deze priester werkte vanuit een andere regio. Ze deden veel aan ondersteunig en hulp. Het leek ons ook wel een aardige man. Minder autoritair als anderen die we hier wel hebben ontmoet. Ze zijn in het kinderhuis ook blij met deze priester.

Na de warme maaltijd namen we de planning door en er werden wat afspraken gemaakt. Witec is de nieuwe (definitieve) psycholoog. Hij spreekt Engels en is er daarom steeds bij. Een geweldig enthousiaste jonge kerel van 27 jaar waar we het goed mee kunnen vinden. Niet laat die avond zoeken we het bed op. 

Vanmorgen 7.00 uur eten met de kinderen en daarna weer koffie met de leiding. Redden we het allemaal wat we vanddag eigenlijk allemaal willen? We gaan eerst naar Anna in Piaski om de meubels te lossen. Ze zijn er blij mee. Daarna naar Gostyn om de rolstoellen naar de PCPR ( het familie zorgcentrum) van Mirek te brengen. Ook Jannus, de gedeputeerde van de regio, komt kijken en koffie drinken. 

Vanuit Gostyn stappen we vervolgens bij Karolina en Witek in de auto voor een bezoek aan Przednia, het survivalkamp waar we twee jaar geleden zijn geweest. Hier hebben we gekeken naar kampeermogelijkheden voor de kinderen uit het kinderhuis in combinatie met liefhebbers uit Sintjohannesga en Delfstrahuizen. Er is een groepsaccomodatie en een serie nieuwe huisjes. Het lijkt ons een prachtige locatie. Nu nog kijken of we dit financieel en practisch in kunnen vullen. Voorkeur bestaat voor de laatste week van juli / begin juli 2016. Wie wil er mee en een bijdrage leveren aan de vakantie van deze kinderen?

Vóór het middageten, wat hier normaal om half 3 's middags is hebben we cadeaus nog uit de bus gehaald. Na het eten mochten we deze uitdelen. Hier waren de cadeaus verzorgd door de kinderen van de school van Martin uit Dordrecht. Wat heerlijk. De kinderen kregen o.a. allen een mooie badhanddoek met hun eigen naam erop. Iets persoonlijks wat hier zeer bijzonder is omdat de kinderen altijd alles moeten delen en zelfs de kleding doorelkaar gebruiken. 

Hierna zijn we ook naar het kinderhuis in Gostyn gegaan om de cadeautjes uit te delen. Een bijzondere ontmoeting met de zeer jonge ouders van een baby, een prachtig jongetje van inmiddels 3 maanden. Ze kregen mooie en bruikbare zaken voor de baby. Na een aanmaning aan de aanwezige dames om vooral hun school wel af te maken zijn we weer vertrokken. 

Het diner stond op ons te wachten waar ook Janus weer aanwezig was. Na al het lekkers ontvingen we warme woorden van Jannus en daarnaast een tas vol lekkernijen. Ook wij grepen het moment aan om aan te geven dat we hopen dat de politiek de mogelijkheden aanwendt om er alles aan te doen om in eerste instantie te voorkomen dat kinderhuizen uberhaubt nodig zijn, en zolang dat wel nodig is, er alles aan te doen dat de kinderen een goede toekomst krijgen.....

Na het eten zijn Jan Jaap en ik nog naar de winkel geweest om enorme grote inkopen te doen voor beide kinderhuizen. We konden gelijk 4 kaarten met actiestickers volplakken en kregen daarvoor 4 boeken cadeau. Nu is Pools niet ons sterkste punt dus geven we die maar aan beide kinderhuizen. 

Morgen de boodschappen uitladen en de badkuip die we als (betaalde) retourvracht meenemen er weer in. Daarna op reis naar Wolstyn....

Gr. Jacob en Jan Jaap.


Laatste Nieuws:

Pagina 1 van 10  > >>


27-05-2017

Altijd leuk om een nieuwsitem te lezen op een Poolse site. Deze keer over de maatschappelijke stage van 2017.


23-03-2017

Wij hebben er voor gekozen, mede door het enthousiasme en de betrokkenheid van onze leerlingen, de stages bij beide kinderhuizen in Polen voort te laten gaan.


10-02-2017

De leerlingen van de maatschappelijke stage 2017 zijn druk bezig om geld op te halen voor het project.


29-11-2016

Plannen maken voor 2017 is lastig als de inkomsten van de Stichting onvoldoende zijn voor de vaste lasten.24-08-2016

Een benefietconcert voor de Kinderhuizen