Stichting Kinderhuis Bodzewo

Stichting
Kinderhuis
Bodzewo

p/a van Hogendorpweg 119
4204 XP Gorinchem

www.kinderhuisbodzewo.nl
info@kinderhuisbodzewo.nl

KvK: 24319853
Rekeningnummer:
NL22  INGB 0008 7658 05

Stichting Kinderhuis Bodzewo
is ruim 20 jaar geleden opgericht om het mogelijk te maken goederen naar Polen te transporteren.

ANBI
De Belastingdienst heeft Stichting Kinderhuis Bodzewo officieel aangemerkt als een 'Algemeen Nut Beogende Instelling'. Daardoor hoeft de stichting geen successierecht of schenkingsrecht te betalen over erfenissen en schenkingen.
Ook mag elke donateur giften aan de stichting aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting

 

Bekijk hier het financieel overzicht van 2016.

 

Like en volg Stichting Kinderhuis Bodzewo ook op Facebook!

Sinterklaas rit 2/2

19-12-2015

Dinsdag 1-12-15 rond 11.30 uur arriveren we, na een rit van ong. 2 uur, bij het kinderhuis in Wolsztyn. Een gebouw met een hele andere uitstraling dan we kennen in Bodzewo. Het ziet er ouder uit en staat midden in de stad. Er is wel een ruime tuin waar het onderhoud meer aandacht krijgt dan in Bodzewo. Er is een moestuin, hier en daar wat bloembakken (van oude computerbeeldschermen), een beachvolleybalveldje van zand, wat speeltoestellen en wat bankjes. Het is natuurlijk niet de mooiste tijd van het jaar maar waarschijnlijk is het lekker om hier met mooi weer te verblijven.

We worden uitgenodigd voor de koffie. Janusz is sinds 1 jaar de nieuwe directeur. Ik schat hem op ongeveer 60 jaar. De rest van het team is vrij jong. Enkele namen zijn: Justyna, Ewelina, Alicja, Beata, Ania, Meerderen spreken Engels Niet goed maar verstaanbaar, net als ons. Paweƚ, een leraar vertaalt. We nemen globaal door wat we hebben meegenomen aan spullen en waar het naar toe moet en we worden heel hartelijk bedankt voor ons werk.

Na een half uurtje arriveren er twee dames van de gemeente, Magda en Ania van de afdeling sociale zorg, vergelijkbaar met de PCPR van Mirek in Gostyn. Naast de verantwoording voor de 29 kinderen hier in Wolsztyn zijn er ook nog vele kinderen die in een thuissituatie of pleegzorg extra aandacht krijgen. Fysiek, geestelijk of lichamelijk. Ze vragen of ook zij in aanmerking kunnen komen voor het leveren van medische hulpmaterialen. We melden hen dat de hulp in Gostyn echt alleen voor de aller armste mensen is en dat het alleen om uitzonderingsgevallen gaat. Daarnaast kunnen wij geen beloftes doen want alle contacten hierover verlopen via Martin.

Na een uurtje gaan we uitpakken. “Mr. Goldenhand”, de onderhoudsman helpt met uitpakken, maar ook Paweƚ en Sƚawomir (Zwavomier). De fietsrekken en de zakken met kleding gaan in de schuur, alle eten gaat naar de kelder en de cadeautjes naar de keuken. Iedereen is zeer vriendelijk en blij.

De cultuur in dit kinderhuis is anders dan Bodzewo. We krijgen, en dat willen we ook, het zelfde eten als de kinderen. Dat is genoeg. Wanneer we ’s avonds tijdens de boterham in gesprek raken met de ‘oudere’ kinderen ontdekken we dat hier blijkbaar meer ruimte is voor het individu. Kinderen doen een bepaalde sport en anderen hebben een hobby waar ze uitgebreid over vertellen. Heel bijzonder. Ze spreken ook bijna allemaal Engels. Sommigen nog niet goed maar proberen het wel. Anderen zelfs heel goed. Dit hebben we in Bodzewo nooit echt kunnen ontdekken. Daar wordt de hele groep meer als eenheid benaderd, minder uitzonderingen, minder ruimte voor het individu. De oudere kinderen in Wolsztyn hebben qua studie ook hogere ambities zoals een studie voor tandartsassistente, leraar of trainer. De kinderen in Gostyn leren voor kapper of verkoopster omdat het moet, maar het liefst stoppen ze er gelijk mee. De begeleiding naar een persoonlijke ambitie en doelstelling en misschien het besef van de noodzaak van een diploma lijkt in Wolsztyn meer aandacht te krijgen.

Toch zijn er in Wolsztyn ook meerdere kinderen die deze ambitie nooit zullen verwezenlijken. Deze kinderen hebben om verschillende redenen een geestelijke achterstand. Hoe zal het gaan?

Aan het einde van de middag hebben we nog een afzonderlijk gesprek met Justyna de psychologe. Ze neemt ons mee naar haar werkruimte. Het is de oude keuken / magazijn in de kelder. Ze spreekt met passie over haar werk en over dat het soms zo moeilijk is. Meestal houden psychologen in kinderhuizen het na een paar jaar al voor gezien. Wat een kind moet meemaken, hoe geef je daar invulling aan? Ze is van plan ook meer contact te zoeken met Witek, de psycholoog van Bodzewo. Ze kunnen van elkaar leren. Justyna vindt onze hulp geweldig. We vragen haar waar wij haar specifiek mee zouden kunnen helpen. Ze vertelt over haar droom, dat haar werkruimte wat ‘vriendelijker’ zou kunnen worden ingericht met eenheid in kleur en inrichting. Verder is er weinig licht inval van buiten af en geven de bestaande TL buizen een vrij hard licht. Wat zou het mooi zijn als we haar wens uit zouden kunnen laten komen..

’s Avonds mogen we de cadeautjes uitdelen. We wensen iedereen alvast ‘Merry Christmas’. Dit zijn toch de mooiste momenten. We worden heel hartelijk bedankt met persoonlijke woorden (in het Engels) door de kinderen zelf.

We nemen afscheid. Woensdagmorgen 5.30 startten we de auto en gaan weer naar onze wereld.

Jacob / Jan Jaap

 


Laatste Nieuws:

Pagina 1 van 10  > >>


27-05-2017

Altijd leuk om een nieuwsitem te lezen op een Poolse site. Deze keer over de maatschappelijke stage van 2017.


23-03-2017

Wij hebben er voor gekozen, mede door het enthousiasme en de betrokkenheid van onze leerlingen, de stages bij beide kinderhuizen in Polen voort te laten gaan.


10-02-2017

De leerlingen van de maatschappelijke stage 2017 zijn druk bezig om geld op te halen voor het project.


29-11-2016

Plannen maken voor 2017 is lastig als de inkomsten van de Stichting onvoldoende zijn voor de vaste lasten.24-08-2016

Een benefietconcert voor de Kinderhuizen